08 листопада 2017

Передача до колекції НХМУ роботи Володимира Кузнецова "Коліївщина: Страшний суд"

9 листопада о 17:00 в Національному художньому музеї України відбудеться презентація та передача до колекції музею твору "Коліївщина: Страшний суд" у форматі відкритого архіву.

23331018 10155001155443144 6742130013289203317 o

Володимир Кузнецов:

На початку осені 2013 у Києві проходив воркшоп Артура Жмієвського "Відкритий музей", де обговорювалася ситуація зі знищенням твору "Коліївщина: Страшний суд" в Мистецькому Арсеналі. Одна з ідей, передача цієї роботи до Національного художнього музею України, була розвинена до формату передачі відкритого архіву. Архіву з постійним наповненням, який містив би в собі документацію дотичних до роботи процесів та ситуацій у розвитку. 

Ця ідея великою мірою співпадала з моїм баченням подальшого розвитку твору, який на той час перемістився з виставкової зали "Арсеналу" у віртуальний простір, де всі пов'язані з роботою дії є її частиною. Судові процеси із захисту прав та визнання акту цензури зокрема. Ця робота спільна та багаторівнева, за участі та підтримки багатьох складових, різних груп та учасників, які крок за кроком створюють базу правових відносин у країні.


До архіву зокрема входять: 
- e-mail переписки з представниками "Мистецького Арсеналу"; 
- зображення процесу виконання роботи на різних стадіях; 
- тексти, обговорення, пости в соцмережах стосовно ситуації зі знищенням роботи; 
- офіційні заяви, листи художника до колишньої директорки “Мистецького Арсеналу” Наталії Заболотної, листи від Наталії Заболотної до художника; 
- відеодокументація, скановані копії судових справ щодо захисту авторських прав, моральної компенсації, визнання знищення роботи актом цензури, вимога до Наталії Заболотної про скасування неправдивих свідчень в інтернет-публікаціях; 
- фото- та відеодокументація: інтерв'ю з учасниками процесів, телевізійні репортажі, проведення першої та другої Асамблей Творчих Працівників.

Експозиція триватиме до 3 грудня.

Володимир Кузнецов 
Народився 1976 року в м. Луцьк.
Закінчив Львівську Академію Мистецтв у 2005 році.
Живе й працює в Києві.
volodymyrkuznetsov.com

Твори сучасних художників, передані до Національного художнього музею України, в майбутньому складатимуть частину колекції Музею сучасного мистецтва, над проектом якого розпочата активна робота взимку 2017 року.